Johtamisesta puhutaan paljon, mutta miten se onnistuu käytännössä kiireissä arjessa?

Kun valmennuksen aluksi kysyn lähiesimiehiltä, mikä on suurin päivittäisjohtamisen este, tulee vastaukseksi 99 prosentin varmuudella ”ajan puute”. On aivan totta, että tänä päivänä toimialalla kun toimialalla lähiesimiehillä on kiire. Tekemistä on paljon, ja kaikkea ei voi ehtiä.

Hälytys, hälytys! Täällä palaa!

Usein kiire aiheutuu siitä, että lähiesimiehillä on niin paljon ”tulipaloja” sammutettavana, että aika ei riitä systemaattiseen päivittäisjohtamiseen. Lähiesimies ryntäilee kun paraskin Pete Palomies paikasta toiseen ja yrittää saada liekit aisoihin yhdestä paikasta, kun… Hälytys, hälytys! Täällä palaa!

Mutta… Kun ei ole aikaa johtaa

Miten tämä voi olla niin vaikeata? Lähiesimiehenhän perustehtävä on johtaa joukkonsa tekemään strategisten tavoitteiden mukaisia asioita. Innostaa porukka tekemään! Tämän kyllä yleensä lähiesimiehetkin ymmärtävät hyvin itse. Mutta… Kun ei ole aikaa johtaa.

Hyväksytkö sen, että maalarilla ei ole aikaa maalata?

Voiko perustehtävänsä jättää suorittamatta sillä perusteella, että ei ole aikaa? Pitäisikö perustehtävän olla se tärkein tehtävä? Jos miettii asiaa toisinpäin. Haluat tehdä asuntoosi remontin. Kutsut paikalle maalarin. Hyväksytkö sen, että maalarilla ei ole aikaa maalata, vaikka olet maksanut näistä töistä?  Aivan, mutta… Hyväksytkö lähiesimieheltä sen, että aikaa päivittäisjohtamiseen ei ole?

Pitää vaan vaatia johtamaan!

No, sitten joku fiksu sanoo, että lähiesimiehiä pitää vaan vaatia johtamaan päivittäin. Aivan, niin pitääkin. Olen täysin samaa mieltä. Vaatiminen on osa esimiestyötä, mutta sitä ei kannata tehdä, jos määrätyt asiat eivät ole kunnoissa. Ensin on varmistettava, että lähiesimiehillä on yhteinen ymmärrys siitä, mitä pitää tehdä eli mikä on yhteinen tapamme toimia ja johtaa arjessa käytännössä. Ja mikä tärkeintä, on varmistettava, että he osaavat johtaa hyvällä fiiliksellä tiiminsä päivittäin entistä parempiin suorituksiin. Tässä auttaa ja nopeuttaa treeni. Ja treenillä en tarkoita sitä, että porukat ”näyttelevät” vaivaantuneena, kun joku käskee.

Eteenpäin hyvällä fiiliksellä

Jos osaamista ja yhteistä ymmärrystä ei varmisteta ja asiaa ei viedä eteenpäin hyvällä fiiliksellä, niin voi käydä kun vanhassa sananlaskussa: Suo siellä, vetelä täällä! Ja sitten riittää jo lähiesimiehen esimiehelläkin Pete Palomiehen hommia. Hälytys, hälytys!… Tämä ei ole vaikeaa. Asia on vain laitettava kuntoon.

———

Kirjoittaja on Sales Energyn seniorikonsultti ja some-sukeltaja.

Tuuli Harju
Tuuli HarjuSeniorikonsultti