Video voi olla muutakin kuin puhuvia päitä – Kulmian vinkit tehokkaampiin valmennusvideoihin
Videoiden asema tiedon välittämisen muotona on vahvistunut sitä mukaa kun kynnys niiden toteuttamiseen on madaltunut. Usein videon potentiaali typistyy kuitenkin puhuviksi päiksi. Asiantuntijamme vinkkaavat, että video on erittäin tehokas valmennuksen tehostaja esimerkiksi myynnin ja asiakaskohtaamisen kulttuuria uudistettaessa.
Valmennuksellisesta videosta tulee helposti mieleen monotonisesti jaaritteleva kiusaantunut asiantuntija, joka pinnistelee muistaakseen monologinsa ulkoa. Äänenlaatuun ja valaistukseen on panostettu, mutta itse sisältö ei tunnu innostavan edes puhujaa itseään.
Parhaimmillaan valmennusvideo voi kuitenkin viedä katsojansa tapahtumien keskelle tai havainnollistaa koko työyhteisön persoonallisuutta tavoilla, joihin muut mediat eivät koskaan pysty. Video on myös kustannustehokas tapa esimerkiksi asiakaspalvelun seurantaan tai uusien toimintamallien analysointiin ja jalkauttamiseen. Se toimii valmennuksen valmisteluissa, läpiviennissä sekä asioiden kertaamisessa jälkeenpäin. Valmennukselliset videot ovat tehokkaita myös tallentamaan onnistumisia ja epäonnistumisia asiakastilanteissa myöhempää analysointia varten. Toisaalta videoprosessit ovat itsessään oppimistapahtumia, sillä niitä varten osallistujat joutuvat todella skarppaamaan ja pohtimaan sitä, mikä on tallentamisen arvoista.
Videon voima vastaa moniin tarpeisiin
Kulmian asiakkaiden kanssa videoiden avulla on käyty läpi myös johtamisen periaatteita, osaamisen kehittämistä, käytäntöjen yhdenmukaistamista ja ylipäätään toiminnan tai tietyn arkisen tilanteen arviointia.
”Videot havainnollistavat asioita ja tehostavat oppimista paljon monipuolisemmin kuin pelkkä luettu tai kuunneltu sisältö”, kertoo partner Jan Kajander. ”Videoita ei koskaan kannata käyttää pelkältään, vaan niillä syvennetään, havainnollistetaan ja kiteytetään opittua. Ne kertovat olennaisen dynaamisella ja kiinnostavalla tavalla, ja osallistujat voivat itse päästä analysoimaan niiden äärellä, mikä meni hyvin ja mikä huonosti.”
Opettavainen ja ketterä kuvausprosessi on tätä päivää
Valmennusvideoiden kuvaaminen on usein itsessään jo opettavainen tilanne: esimerkiksi toimintamalleista videolle mahtuvat vain olennaiset avainasiat ja kiteytykset. Siksi ne pakottavat osallistujat myös arvokkaan itsetutkiskelun äärelle.
”Tilanteiden läpikäyminen kameran edessä eroaa niin sanotusta normaaliarjesta merkittävästi. Siinä joutuu skarpaamaan ihan eri tavalla. Vaikka se voi olla aluksi epämukavaa, se on lopulta yleensä hauskaa ja erittäin opettavaista”, Jan summaa.
Videoprojekteista vastaavat yleensä valmentajamme, mutta välillä niitä kuvaavat myös valmennuksiin osallistuvat asiakkaat. Joskus käytämme videotuotannon ammattilaista.
”Me hoidamme kaiken suunnittelusta käsikirjoitukseen, toteutukseen ja jakeluun asti”, summaa partner Kalle Lappalainen. ”Tuotantoprosessi on todella ketterä, eikä mitään tarvitse lavastaa. Me tulemme paikalle sinne, missä tapahtuu. Erityisesti koulutusmielessä toteutettaviin videoihin otamme tiimiin mukaan myös videotuotannon ja digitaalisen oppimisen asiantuntijan Jyrki Hämäläisen.”
Video vahvistaa vuorovaikutusta
Laadukkaiden valmennusvideoiden äärelle voidaan palata uudelleen ja ne vahvistavat jatkuvaa oppimista. Niitä voi katsella porukalla, esihenkilöiden kanssa tai yksinään. Ne voivat sisältää aitoja tilanteita ja kohtaamisia, tai niissä voi olla kertovaa ja selittävää sisältöä tai tekstiä. Video voi olla luonteeltaan myös fiilistelevä tai dokumentaarisempi making of -kooste valmennustapahtumasta tai yhteenveto sen tuloksista. Joskus osallistujat kuvaavat videoita itse, joskus taas valmentajat kuvaavat osallistujia. Tärkeintä on, että video todella vahvistaa valmentajan roolia ja yhteistä vuorovaikutusta, eikä pyri korvaamaan niitä.
”Tärkeä pointti videoiden samaistuttavuuden kannalta on se, että videon ihmiset ovat katsojalle tuttuja”, Kalle muistuttaa. ”Kannattaa pyrkiä valitsemaan niihin organisaation omia ihmisiä sekä tuttuja valmentajia ja asiantuntijoita. Joskus on hyvä idea haastatella myös asiakkaita, sillä heidän sanansa saattaa painaa vielä enemmän kuin esimerkiksi johdon tai kehitysporukan näkemys.”
Vaihtoehtoja puhuville päille
Jan, Kalle ja Jyrki rohkaisevat yrityksiä hyödyntämään valmennuksellisten videoiden koko potentiaalia. Niiden tekoprosessi on suoraviivainen ja sisältöjä voi tehdä monenlaisiin tarpeisiin. Videon avulla myös yrityksen ihmiset voivat toteuttaa itseään paljon monipuolisemmin. Harva tulee ajatelleeksi, että brändin tai työyhteisön omaa persoonaa voi ilmentää myös toteutustyylissä. Jyrki toivookin, että asiantuntijavideoidenkaan tekemisessä ei mentäisi aina sen turvallisimman ja tutuimman kautta, vaan uskallettaisiin etsiä aidosti uusia kulmia.
”Tahtoisin haastaa asiakkaita miettimään vaihtoehtoja kliinisille puhuville päille”, Jyrki tsemppaa. ”Videon voima on valtava. Jos kuvaa ei hyödynnä, kannattaa melkein tehdä vain äänitiedostoja.”
Jyrki Hämäläisen vinkit omien asiantuntijavideoiden tekemiseen:
- Älä käsikirjoita liikaa. Harjoittele sisältö hyvin, mutta älä opettele ulkoa ja jätä persoonalle tilaa.
- Hyödynnä videon potentiaali. Lisää dynamiikkaa äänellä, teksteillä, kuvitusmateriaaleilla ja rytminvaihdoksilla.
- Nykyajan kännykkäkameran laatu riittää, mutta suosi ulkoisia mikrofoneja. Huonon kuvan voi pelastaa hyvällä äänellä, mutta hyvänkin kuvan pilata huonolla äänellä.
- Hyödynnä tekoälyä, mutta kuvaa aina luonnollisilla asetuksilla ja lisää tehosteet jälkikäteen.
- Huomioi videon kesto. Nykyihmiset katsovat mieluummin monta lyhyttä kuin yhden pitkän videon.
- Panosta lokaatioon. Mistä valo tulee ja mitä taustalla näkyy ja kuuluu? Muista, että kamera voi myös seurata puhujaa ja videota voi pilkkoa eri sijainteihin.
- Mieti kuvakulmaa. Läppäriajan palavereissa on totuttu kuvaamaan lähinnä omia sieraimia, mutta suoraan kameraan puhuminen on aina tehokkaampaa.
- Keep it simple stupid. Ensimmäisillä videoilla ei kannatakaan pyrkiä liian korkealle, vaan keskittyä siihen, että se palvelee tarkoitustaan. Jos haluat varmistaa laadun, pyydä apua asiantuntijoilta.